Masterscripties en dissertaties gezocht voor de Jan van Dijk Award 2017

De uitreiking van de Jan van Dijk Award 2016 zit nog fris in het geheugen, maar de werving voor de Jan van Dijk Award 2017 is alweer in volle gang. Nog tot en met juni kunnen masterscripties en dissertaties worden aangemeld voor deze prestigieuze prijs.

Benieuwd naar wat er met de Jan van Dijk Award wordt beoogd en wie de prijswinnaars van 2016 zijn? Bekijk het in deze video!

Aanmelden
Kent u toevallig iemand die een dissertatie of scriptie heeft geschreven over de (rechts)positie van slachtoffers of over de ontwikkeling van wetenschappelijke inzichten op dit gebied? Dan maakt hij of zij mogelijk kans op de Jan van Dijk Award 2017 én een geldbedrag van €2.500,- of €1.750,-! Bekijk voor meer informatie de aanmeldpagina.

Initiatiefnemers
De Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award is een initiatief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Fonds Slachtofferhulp. De Award stimuleert het universitaire onderwijs meer aandacht te besteden aan de rechten van en hulpverlening aan slachtoffers. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Fonds Slachtofferhulp vernoemden de prijs naar Jan van Dijk, wereldwijd befaamd criminoloog en victimoloog, als blijk van waardering voor zijn bijdrage aan de kennisontwikkeling op het gebied van slachtoffers.

Jeltsje Cusveller (VU Amsterdam) en Margo Jansen (Tilburg University) winnen Jan van Dijk Awards voor onderzoek naar positie van slachtoffers

In Den Haag is op 23 januari de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award 2016 uitgereikt. Deze prestigieuze scriptieprijs is toegekend aan Jeltsje Cusveller (VU Amsterdam) voor haar onderzoek ‘Compensatie voor de slachtoffers van mensenhandel’. Margo Jansen (Tilburg University) ontving de aanmoedigingsprijs voor haar scriptie over disclosure van seksueel geweld tegen kinderen. Volgens de jury vielen hun werken op vanwege de bijdrage die zij leveren aan de discussie op het gebied van victimologie en door de creativiteit, wetenschappelijke degelijkheid en potentie voor vervolgonderzoek. De prijs werd uitgereikt door de victimoloog naar wie de award is vernoemd, Jan van Dijk. De Jan van Dijk Award is een initiatief van Fonds Slachtofferhulp en het Ministerie van Veiligheid en Justitie en beloont jaarlijks de beste masterscriptie op het gebied van victimologie, de rechten en/of hulpverlening aan slachtoffers.

1-67

 

 

 

 

 

 

 

[Foto v.l.n.r.: Richard Korver, Peter van der Velden, Jeltsje Cusveller, Jan van Dijk, Margo Jansen en Ineke Sybesma | Fotograaf: Stefan Zandbergen]

‘Compensatie voor de slachtoffers van mensenhandel’
Winnaar Jeltsje Cusveller weet in haar scriptie de complexiteit en veelzijdigheid van mensenhandel goed te beschrijven. Uit haar onderzoek blijkt dat er in het strafrecht vaak te willekeurig een schadevergoeding wordt toegewezen. Dit leidt tot rechtsongelijkheid. De aantallen van mensen die met succes een schadevergoeding hebben ontvangen zijn zeer klein ten opzichte van de daadwerkelijke slachtoffers van mensenhandel. Daardoor heeft dit thema een grote relevantie. Gezien de wetenschappelijke kwaliteit, originaliteit en de mate van bijdrage aan een betere positie voor de slachtoffers is deze scriptie uitgeroepen tot de winnaar van 2016.

‘Disclosing child sexual abuse. A systematic literature review’
Margo Jansen wint met haar scriptie een aanmoedigingsprijs. Met haar onderzoek snijdt zij een relevant onderwerp aan, omdat er momenteel nog nauwelijks zicht is op disclosure als het gaat om seksueel geweld tegen kinderen. Terwijl de juiste hulp pas kan worden geboden als kinderen seksueel misbruik onthullen. De jury vindt de omvang en impact van kindermishandeling dusdanig, dat zij meer aandacht en onderzoek om de kwetsbare positie van deze jonge slachtoffers te verbeteren van harte toejuicht.

Over de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award
De Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award is een initiatief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Fonds Slachtofferhulp. De Award stimuleert het universitaire onderwijs meer aandacht te besteden aan onderwijs en onderzoek op het gebied van de victimologie, de rechten van en hulpverlening aan slachtoffers. De prijs is vernoemd naar Jan van Dijk, wereldwijd befaamd criminoloog en victimoloog, als blijk van waardering voor zijn bijdrage aan de kennisontwikkeling op het gebied van slachtoffers.

De inzendingen zijn beoordeeld door een jury bestaande uit Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier), Carlijn de Roos (klinisch psycholoog/psychotherapeut en coördinator CSG Zuid-Holland), Ineke Sybesma (directeur Fonds Slachtofferhulp), Piet Hein van Kempen (hoogleraar Straf- en strafprocesrecht Radboud Universiteit Nijmegen), Richard Korver (strafrechtadvocaat) en Peter van der Velden (hoogleraar victimologie Tilburg University). De jury wordt voorgezeten door Van der Velden, die is verbonden aan INTERVICT en begin 2013 Jan van Dijk opvolgde als houder van de Pieter van Vollenhoven leerstoel.

Voormalig winnaars vertellen

In 2015 won Elsemiek Deug van de Universiteit Tilburg de scriptieprijs van de Jan van Dijk Award. Het jaar ervoor was Esther van de Watering van de Universiteit Tilburg degene die de scriptieprijs in ontvangst mocht nemen. In onderstaande video’s vertellen Elsemiek en Esther wat het winnen van de Jan van Dijk Award hen heeft opgeleverd.

Elsemiek Deug

Esther van de Watering

Uitreiking Jan van Dijk Award 2016 op 23 januari

Op 23 januari wordt de Jan van Dijk Award 2016 uitgereikt. Roy Bertjens (Universiteit Maastricht), Jeltsje Cusveller (VU Amsterdam), Margo Jansen (Tilburg University) en Natascha Sprado (Erasmus Universiteit Rotterdam) maken met hun masterscriptie nog kans op deze prestigieuze prijs. De uitreiking vindt plaats in Den Haag ten kantore van Fonds Slachtofferhulp (Louis Couperusplein 2).

Aansluitend aan de uitreiking wordt een inspirerende paneldiscussie georganiseerd. Tijdens deze discussie staan de uitkomsten van het wetenschappelijke onderzoek ‘Strafrechtelijke reactie op verkeersdelicten’ van onderzoeker Suzan van der Aa verbonden aan INTERVICT (Tilburg University) centraal. De deelnemers aan de paneldiscussie worden binnenkort bekendgemaakt.

Programma uitreiking Jan van Dijk Award 2016
15.00u – Ontvangst
15.30u – Start uitreiking Jan van Dijk Award 2016
16.15u – Paneldiscussie over het onderzoek ‘Strafrechtelijke reactie op verkeersdelicten’
17.15u – Aanvang borrel
18.00u – Einde bijeenkomst Jan van Dijk Award 2016

Mocht u aanwezig willen zijn bij de uitreiking, dan kunt u een e-mail sturen naar info@janvandijkaward.nl

Vier masterscripties genomineerd voor Jan van Dijk Award 2016

De jury, onder leiding van Peter van der Velden (hoogleraar victimologie Tilburg University) heeft de genomineerden voor de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award 2016 bekendgemaakt. De volgende vier kandidaten maken met hun masterscriptie kans op deze prestigieuze prijs:

 • Roy Bertjens (Universiteit Maastricht)
  ‘Detecteren van valse aangiftes van verkrachting’ (2015)
 • Jeltsje Cusveller (VU Amsterdam)
  ‘Compensatie voor de slachtoffers van mensenhandel’ (2015)
 • Margo Jansen (Tilburg University)
  ‘Disclosing child sexual abuse. A systematic literature review’ (2015)
 • Natascha Sprado (Erasmus Universiteit Rotterdam)
  ‘Effecten van informatieve (on)rechtvaardigheid op agressie bij UWV-klanten’ (2016)

Met de Jan van Dijk Awards belonen het Fonds Slachtofferhulp en het ministerie van Veiligheid en Justitie de beste scriptie op het gebied van victimologie, de rechten van en/of hulpverlening aan slachtoffers. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen kent de jury ook een dissertatieprijs toe. De uitreiking van de Jan van Dijk Award 2016 heeft plaats op maandag 23 januari 2017 in Den Haag. De winnaar van de beste masterscriptie ontvangt een bedrag van €1.750,-.

Klik hier voor het volledige persbericht.

Jan van Dijk ontvangt ESC European Criminology Award

Hoogleraar Jan van Dijk, verbonden aan het International Victimology Institute INTERVICT van Tilburg University en naamgever van de Jan van Dijk Award, heeft onlangs in Münster de ESC European Criminology Award 2016 ontvangen. De European Society of Criminology heeft deze onderscheiding toegekend vanwege het belang van Van Dijks oeuvre voor de Europese criminologie.

Volgens de jury van de ESC European Criminology Award heeft Jan van Dijk een belangrijke rol gespeeld in het tonen van de relevantie van criminologisch onderzoek voor maatschappelijke problemen. “Zijn ideeën hebben een sterke empirische basis en hebben geleid tot resultaten in beleidsadviezen voor strafrechtelijk beleid”, aldus de jury.

Prof. mr. Jan van Dijk (1947) is zijn hele loopbaan al werkzaam in zowel de wetenschap als de (internationale) overheid. Hij heeft zich altijd ingezet voor het verbreden van criminologisch onderzoek van het gedrag van daders naar een analyse van de interactie tussen daders en slachtoffers. Grootschalige slachtofferenquêtes die hij oorspronkelijk in Nederland opzette, groeiden in 1987 uit tot de International Crime Victims Survey die inmiddels ruim tachtig landen bestrijkt, en leidden in 2008 tot zijn magnum opus The World of Crime. Zijn veelvuldige wetenschappelijke publicaties en overheidsrapporten bestreken thema’s als misdaadpreventie, misdaadstatistieken, slachtofferschap, slachtofferhulp en misdaadtrends.

jan van dijk

Jan van Dijk Award 2016 open voor inzendingen

Sinds twee jaar bekroont de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award de beste scriptie en dissertatie op het gebied van victimologie en slachtofferrechten. Na twee geslaagde edities is de Jan van Dijk Award 2016 open voor inzendingen.

De rechtspositie van of hulpverlening (juridisch, sociaal, psychologisch) aan slachtoffers van criminaliteit en ongevallen verdient de aandacht. Zo ook de ontwikkeling van wetenschappelijke inzichten op dit vlak. Scripties of dissertaties over deze onderwerpen maken kans op de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award. De Jan van Dijk Award looft een prijs uit voor de beste dissertatie (€ 2.500,-) en voor de beste masterscriptie (€ 1.750,-).

Initiatief Ministerie Veiligheid en Justitie en het Fonds Slachtofferhulp
De Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award is een initiatief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Fonds Slachtofferhulp. De Award stimuleert het universitaire onderwijs meer aandacht te besteden aan de rechten van en hulpverlening aan slachtoffers. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Fonds Slachtofferhulp vernoemden de prijs naar Jan van Dijk, wereldwijd befaamd criminoloog en victimoloog, als blijk van waardering voor zijn bijdrage aan de kennisontwikkeling op het gebied van slachtoffers.

Bekijk meer informatie over de reglementen

Mouthaan en Deug ontvangen Jan van Dijk Award voor onderzoek naar slachtoffers

In Den Haag zijn maandag 19 oktober de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Awards 2015 uitgereikt. Een gerenommeerde jury kende de Award toe aan Elsemiek Deug, afgestudeerd aan Tilburg University, voor haar masterscriptie ‘Slachtoffers hebben óók recht op hun rechten’ en aan Joanne Mouthaan voor haar dissertatie ‘Injured body, Injured soul?’, verdedigd aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens de jury vielen hun werken op vanwege de bijdrage die zij leveren aan de discussie op het gebied van victimologie en door de creativiteit, wetenschappelijke degelijkheid en potentie voor vervolgonderzoek. De prijs werd uitgereikt door de victimoloog naar wie de award is vernoemd, Jan van Dijk.

Injured Body, Injured Soul?
De jury merkt over de dissertatie van Joanne Mouthaan op dat het een zeer actueel onderwerp betreft, en dat geldt ook zeker voor bijvoorbeeld de effectiviteit van internet-interventies, waarvan zij er een heeft onderzocht. De verschillende artikelen in haar proefschrift bieden veel mogelijkheden voor vervolgonderzoek. Mouthaan: “Wereldwijd kost letsel door ongevallen, brand of geweld op jaarbasis miljoenen mensen het leven en naar schatting bij het twintigvoudige daarvan tijdelijke of blijvende lichamelijke maar ook geestelijke schade. De uitkomsten van het onderzoek tezamen vormen een opstap voor een getrapt zorgsysteem, waarin de kwetsbaarste slachtoffers vroeg na letsel geselecteerd en gemonitord kunnen worden, via een laagdrempelige applicatie gesterkt kunnen worden in het omgaan met angst en spanning, en wanneer nodig meer specialistische behandeling krijgen om juist langdurige geestelijke schade tegen te gaan.”

Slachtoffers hebben óók recht op hun rechten
Elsemiek Deug heeft zich met haar scriptie gericht op de belangrijke vraag op welke wijze de rechten van slachtoffers met betrekking tot het spreekrecht, de schriftelijke slachtofferverklaring en de vordering tot schadevergoeding middels voeging in het strafproces geschonden worden, en in hoeverre een slachtoffer daar vervolgens tegen in verweer zou kunnen komen. Deug: “In het Nederlandse straf(proces)recht zijn tot op heden geen (wettelijke) voorzieningen getroffen die het mogelijk maken om een geschonden slachtofferrecht te herstellen. Het is echter wel mogelijk om remedies te implementeren waardoor schendingen van slachtofferrechten kunnen worden hersteld. In de praktijk dienen veranderingen te worden aangebracht zodat slachtoffers verzekerd zijn van de rechten die wettelijk zijn vastgelegd.” De jury prijst de scriptie als een mooi en belangwekkend geheel.

Over de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award
De Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award is een initiatief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Fonds Slachtofferhulp. De Award stimuleert het universitaire onderwijs meer aandacht te besteden aan onderwijs en onderzoek op het gebied van de victimologie, de rechten van en hulpverlening aan slachtoffers.

De prijs is vernoemd naar Jan van Dijk, wereldwijd befaamd criminoloog en victimoloog, als blijk van waardering voor zijn bijdrage aan de kennisontwikkeling op het gebied van slachtoffers.

De inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit zes personen: Tineke Cleiren (hoogleraar straf- en strafprocesrecht Universiteit Leiden), Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier), Piet Hein van Kempen (hoogleraar Straf- en strafprocesrecht Radboud Universiteit Nijmegen), Richard Korver (strafrechtadvocaat), Ineke Sybesma (directeur Fonds Slachtofferhulp) en Peter van der Velden (hoogleraar victimologie Tilburg University).

Meer informatie over jury, reglement en procedure is te vinden op www.janvandijkaward.nl.

De brochure van de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award 2015