Marian Husken

Marian Husken (1948) is onderzoeksjournalist en auteur van meerdere misdaad- en justitieboeken. Ze publiceert in Vrij Nederland en ontving de persprijs Jacques van Veen (2004) voor haar  artikelen over politie, justitie en georganiseerde criminaliteit voor dit weekblad.

Marian Husken

Van haar hand verscheen het nog altijd actuele standaardwerk over de criminele infiltrant: Deals met justitie (2000, 2007). In januari 2018 volgde: Deals en dodenlijstjes. Wie durft er nog te getuigen? – hierin staan vooral de problemen van criminelen en bange burgers die in een geheim getuigenbeschermingsprogramma belanden centraal. Het boek gaat over ‘getuigen met het mes op de keel’: ‘Kan de overheid iemand echt veiligheid garanderen?’ Samen met Harry Lensink schreef Husken de bestsellers Handboek Holleeder. Wie is wie in het proces van de eeuw (2008) en De jacht op crimineel geld (2013).

Samen met hem tekende ze eveneens voor: De naakte rechter Over de storm in de Nederlandse rechtspraak (2014). Dit boek is gebaseerd op hun 5-jaarlijkse enquêtes voor Vrij Nederland (in samenwerking met de NVvR) over actuele thema’s en recente ontwikkelingen in de rechtspraak – zoals het spreekrecht voor slachtoffers en de steeds hoger wordende straffen. Husken maakt vanaf februari 2018  – eveneens met Lensink  – de wekelijkse podcast Willem over het Holleeder-proces (Nu.nl/Dag en Nacht Media).