Van Dijk verheugd over Award

Professor Jan van Dijk was zeer verrast na de bekendmaking van de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award door staatssecretaris Teeven tijdens een speciaal voor deze gelegenheid geagendeerde afspraak tussen beide heren. De voorbereidingen waren goed geheim gebleven voor Van Dijk had en hij betrad maandagmiddag 18 november dan ook nietsvermoedend het gebouw van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Bij de vergaderzaal trof Van Dijk naast Teeven  nog een aantal genodigden.

Na een toespraak waarin Teeven de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award introduceerde, verzocht Van Dijk om een droit de réponse en sprak zijn dank uit voor dit mooie initiatief. Hij memoreerde hoe hij in 1972 als jonge AIO als een van de eersten begon met huis-aan-huis interviews bij slachtoffers van misdrijven. Jan van Dijk hoopt dat er ook veel inzendingen zullen zijn met een empirisch onderdeel. Van Dijk maakte zelfs mee dat de dader van huiselijk geweld de woning binnenkwam tijdens een interview met het slachtoffer. Van het huisverbod had toen nog niemand gehoord.

Directeur Fonds Slachtofferhulp Sybesma benadrukt dat Jan van Dijk al 30 jaar geleden begon met een organisatie/vereniging voor slachtoffers, uiteindelijk geworden tot Slachtofferhulp Nederland zoals we dat nu kennen. Van Dijks vooruitstrevende inspanningen hebben ervoor gezorgd dat er publiek en privaat meer en meer aandacht is gekomen voor slachtoffers. De Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award verdient zijn naam.