Uitreiking op 13 oktober 2014

De uitreiking van de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award 2013-2014 vond plaats op 13 oktober 2014 in de Idazaal in Den Haag. Tijdens de uitreiking hielden de genomineerden een korte voordracht over hun onderzoek.

Genomineerde scripties
Selman Adžovic – The EU directive and the third wave of victims’ rights
Marlies Loenen – Het non punishment-beginsel: dode letter of een levend beginsel
Madeleine Smith – Een versoepeling van noodweer in het licht van ‘heuristics and biases’
Esther van de Watering – Criminal protection orders: effective legal remedies or false promises to victims?

Genomineerde dissertaties
Michèlle Bal – Making sense of injustice: benign and derogatory reactions to innocent victims
Nieke Elbers – Empowerment of injured claimants. Investigating claim factors, procedural justice and e-health
José Mulder – Compensation. The victim’s perspective

De jury presenteerde het juryrapport en maakte de winnaars bekend van de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award 2013-2014.
Door de diversiteit in de stukken waren er voor de jury veel aanknopingspunten te vinden om te beoordelen op de criteria gesteld voor de beoordelingsprocedure: originaliteit en het leveren van een bijdrage aan de bevordering van kennis op het gebied van de rechtspositie van of hulpverlening (juridisch, sociaal, psychologisch) aan slachtoffers van criminaliteit en ongevallen (zie reglementen).
Staatssecretaris Teeven en directeur Fonds Slachtofferhulp Sybesma waren aanwezig en reikten de Jan van Dijk Victimology & Victims’ Rights Awards 2014 uit.

In een digitaal magazine is in woord en beeld een verslag gemaakt van de uitreiking van de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award 2014. Informatie over het juryrapport en de winnaars is hier te vinden.