Persbericht 18 november 2013

Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Fonds Slachtofferhulp introduceren prijs in academisch onderwijs
Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award gelanceerd

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven en directeur van het Fonds Slachtofferhulp Ineke Sybesma hebben vanmiddag de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award geïntroduceerd. De Award bestaat uit een prijs voor de beste dissertatie en een prijs voor de beste masterscriptie op het gebied van de victimologie en de rechtspositie van slachtoffers van criminaliteit. Het doel is om in het universitaire onderwijs meer aandacht te krijgen voor de positie van het slachtoffer in het strafproces en het inzicht van de juridische professionals van de toekomst daarin te vergroten. Staatssecretaris Fred Teeven: “Het slachtoffer moet in hart, hoofd en handelen van professionals komen, en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Fonds Slachtofferhulp vernoemen de prijs naar Jan van Dijk als blijk van waardering voor zijn bijdrage aan de kennisontwikkeling op het gebied van slachtoffers. Fondsdirecteur Ineke Sybesma: “Van Dijk stond aan de wieg van het slachtofferbeleid en zette het onderwerp in Nederland op de kaart. Geen andere naam zou meer van toepassing zijn.”

Jan van Dijk
Prof. dr. Jan van Dijk is een wereldwijd befaamde criminoloog en victimoloog. Hij houdt zich sinds de jaren zeventig bezig met de positie van slachtoffers van misdrijven. Voor het opzetten van de International Crime Victim Survey ontving Jan van Dijk in 2012 de prestigieuze Stockholm Prize in Criminology. Momenteel is van Dijk als hoogleraar verbonden aan het International Victimology Institute Tilburg (INTERVICT) van Tilburg University, waar hij van 2005 tot eind 2012 de Pieter van Vollenhoven leerstoel van het Fonds Slachtofferhulp bekleedde.

Specialisten uit werkveld vormen jury
De Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award bestaat uit een prijs voor de beste dissertatie (2500 euro) en een prijs voor de beste masterscriptie (1750 euro) op het gebied van victimologie en de rechtspositie van slachtoffers. Begeleiders van masterstudenten aan Nederlandse universiteiten kunnen scripties voordragen die met minimaal een 8 beoordeeld zijn. PhD’s die hun dissertatie reeds hebben verdedigd aan een Nederlandse universiteit kunnen door hun promotor worden voorgedragen.

De inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit zes gerenommeerde personen: Tineke Cleiren (hoogleraar straf- en strafprocesrecht Universiteit Leiden), Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier), Piet Hein van Kempen (hoogleraar Straf- en strafprocesrecht Radboud Universiteit Nijmegen), Richard Korver (advocaat Korver & Van Essen),
Ineke Sybesma (directeur Fonds Slachtofferhulp) en Peter van der Velden (hoogleraar victimologie Tilburg University). De jury wordt voorgezeten door Van der Velden, die is verbonden aan INTERVICT en een jaar geleden Jan van Dijk opvolgde als houder van de Pieter van Vollenhoven leerstoel.

 

Van links naar rechts: Fred Teeven (staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Ineke Sybesma (directeur Fonds Slachtofferhulp, lid jury), Jan van Dijk, Peter van der Velden (hoogleraar Victimologie, voorzitter jury) en Richard Korver (advocaat Korver & Van Essen, lid jury).

Scripties en dissertaties voor de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award kunnen van 20 november 2013 tot 28 februari 2014 worden voorgedragen.

Voor meer informatie over de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award of interviewaanvragen met juryleden, kunt u via info@janvandijkaward.nl contact met het projectbureau dat verantwoordelijk is voor de organisatie.